Ali B veroordeeld tot celstraf van 2 jaar (2024)

Zedenzaak

Door RTL Boulevard··Aangepast:

© ANPAli B veroordeeld tot celstraf van 2 jaar (1)

RTL

Ali B (42) is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar. De rechtbank in Haarlem acht de verkrachting van Naomi op het schrijverskamp in Heiloo bewezen, maar vindt dat er niet genoeg bewijs is voor de aanranding van Naomi en Jill Helena. In de aantijging van Ellen ten Damme kan er niet met voldoende mate van zekerheid bewezen worden dat Ali haar verkracht heeft. Wel wordt hij schuldig bevonden aan poging tot verkrachting.

"Hij heeft een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers"

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 14 juni een celstraf van drie jaar tegen Ali. De voormalige coach van The Voice of Holland moest voor de rechtbank verschijnen vanwege de verdenking van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee aanrandingen en twee verkrachtingen.

De straf valt dus lager uit dan de eis van het OM. De rechtbank acht de verkrachting van Naomi bewezen, maar vindt dat er niet genoeg bewijs is voor de aanranding van Naomi en Jill Helena. In de aantijging van Ellen ten Damme kan er niet met voldoende mate van zekerheid bewezen worden dat Ali haar verkracht heeft. Wel wordt hij schuldig bevonden aan poging tot verkrachting.

Ali B hoeft niet direct de cel in, zegt de rechtbank. Hij kan een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten. Als hij niet in hoger beroep gaat, dan krijgt hij een oproep om zich te melden.

Lees ookAli B vrijdag niet aanwezig bij uitspraak in zedenzaak

Het Openbaar Ministerie is tevreden met het vonnis van de rechtbank en gaat het op details bestuderen, zegt persofficier Hella van der Most tegen het ANP. "Zoals wel vaker het geval is, is het bewijs in zedenzaken ontzettend lastig. Dat de rechtbank toch tot een bewezenverklaring is gekomen van zowel de verkrachting in Heiloo als de poging tot verkrachting van Ellen ten Damme, daar zijn we heel erg tevreden mee. Over de andere details gaan we ons beraden. Daar hebben we twee weken de tijd voor. Dan kijken we of we hoger beroep in gaan stellen."

Twee van de drie vrouwen deden aangifte tegen Ali. Het gaat om Jill Helena, die in 2013 in 'Team Ali' meedeed aan The Voice of Holland. Zij zegt dat ze in mei 2018 door Ali is aangerand, toen hij haar in zijn auto zou hebben meegenomen naar een afgelegen bospad. Een andere vrouw, Naomi, deed aangifte van aanranding en verkrachting. Zij beweert dat ze in augustus 2018 door Ali is verkracht en aangerand tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

De derde vrouw, Ellen ten Dame, deed geen afgifte. Wel legde ze een verklaring af waarin ze zei verkracht te zijn door Ali. Dat zou zijn gebeurd in het hotel waar zij verbleven voor de opnames van de tv-show Ali B en de Muziekkaravaan. Het OM besloot Ali ook hier voor te vervolgen.

Lees ookRTL Boulevard maakt speciale uitzending over uitspraak Ali B

De rechtbank vindt de verklaringen van Naomi betrouwbaar. Ze heeft op verschillende momenten steeds hetzelfde verklaard over wat er is gebeurd op het schrijverskamp. Naomi heeft in al haar verhoren consistent verklaard over de seksuele handelingen. "Ze spaart zichzelf niet in haar verklaringen." De rechtbank twijfelt niet aan haar verklaringen, ook omdat andere getuigen, onder wie Ronnie Flex, haar verklaringen ondersteunen.

De getuige die zich na de eerste dag van het proces meldde en een verklaring gaf over een ontmoeting met Naomi na het schrijverskamp, wordt door de rechter ook betrouwbaar geacht. Mede doordat de getuige details gaf die niet in de media zijn geweest.

De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat Ali B schuldig is aan de verkrachting van Naomi, omdat het wordt ondersteund door de verklaring van Ronnie Flex en de andere getuige. De aantijging voor de aanranding van Naomi kan niet overtuigend worden bewezen, Ali wordt hiervan vrijgesproken.

Lees ookJill Helena vrijdag wel aanwezig bij uitspraak in zedenzaak Ali B

Ook de verklaring van Jill is volgens de rechtbank betrouwbaar. De advocaat van Ali zei dat Jill beïnvloed zou zijn door de uitzending van BOOS, waardoor zij het incident in een ander daglicht zou zien. De rechter is het hier niet mee eens, omdat Jill al eerder in haar omgeving sprak over het incident en ze lang heeft getwijfeld aangifte te doen omdat het een negatief effect zou kunnen hebben op haar muzikale carrière.

In de verklaringen van Naomi, Ellen ten Damme en andere dames die in het proces als getuige zijn verhoord ziet de rechtbank geen modus-operandi. De rechtbank ziet vooral verschillen. De andere verklaringen zijn daarom geen schakelbewijs voor de zaak van Jill. De rechtbank vindt de verklaring van Jill betrouwbaar, maar omdat er geen steunbewijs is wordt Ali B hier niet voor veroordeeld.

Lees ookOok Khalid Kasem belde advocaat slachtoffer Ali B

Ook de verklaring van Ellen ten Damme ziet de rechtbank als betrouwbaar. De verklaring van de vriend van Ellen wordt als steunbewijs gezien. Na het incident in Marokko zou Ellen als 'zombie' hebben rondgelopen en Ellen vertelde hem dat Ali 'een grens was overgegaan'.

Volgens de rechtbank is deze verklaring voldoende objectief en is er geen sprake van verklaringen die deze verklaring tegenspreken. De rechtbank kan niet 'met een voldoende mate van zekerheid' vaststellen dat Ali bij Ellen binnen is gedrongen. Ali wordt vrijgesproken van verkrachting, wel acht de rechter het wettig bewezen dat er sprake is van een poging tot verkrachting.

Lees ookAdvocaat: Ali B heeft nooit gevraagd verklaring in te trekken

De rechter zegt het volgende over Ali B: "Het zijn ernstige strafbare feiten. Hij heeft een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Zijn eigen seksuele behoeften waren leidend. Hij heeft geen rekening gehouden met de gevoelens van de vrouwen." De rechtbank spreekt van 'moed' bij de slachtoffers, dat zij aangifte of melding durfden te maken. "De vrouwen moeten de gevolgen tot op de dag van vandaag met zich meedragen."

De rechtbank heeft op de zitting een man gezien die zich in het nauw gedreven voelde. "Hij heeft bewust gebruik gemaakt van de publieke belangstelling die er was." Volgens de rechtbank heeft Ali de media-aandacht aan zijn eigen strafbare gedrag te wijten.

Lees ookGordon betwijfelt 'eerlijk proces' tegen Ali B: 'Het blijft een mens'

Ali was zelf vrijdag niet aanwezig in de rechtbank in Haarlem. Zijn advocaat Bart Swier heeft daar geen reden voor gegeven. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak heeft Ali steeds alle beschuldigingen aan zijn adres ontkend.

Vanavond komt RTL Boulevard om 22.00 uur op RTL 4 met een speciale uitzending over de rechtszaak.

Lees meer over

Ali BZedendelictenRechtszaak

Ali B veroordeeld tot celstraf van 2 jaar (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5865

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.